Kérdése van? Hívjon minket! +36704029085

Regisztrált vásárlóinknak azonnali kedvezmény!

Blog

Miért nem hiányozhat egy (vagy több?) hőálló jénai tál egyetlen konyhából sem?

Gasztro Zoli
Miért nem hiányozhat egy (vagy több?) hőálló jénai tál egyetlen konyhából sem?

A jénai edény hosszú évtizedek óta alapdarab a magyar háztartásokban – és nem véletlenül. Ez az egyszerű, átlátszó hőálló üvegedény csendben, de megbízhatóan szolgál generációkon át: rakott krumplitól a húsos egytálételekig, zöldséges köretektől a desszertig minden elkészíthető benne.
A modern háziasszonyok és háziurak számára egyaránt kihívás, hogy olyan konyhai eszközöket válasszanak, amelyek nemcsak praktikusak, hanem időtállóak és egészségbarátak is – ebben pedig a jénai tál továbbra is verhetetlen.

Ma, amikor egyre többen törekszenek a tudatos, környezetbarát főzésre és az egyszerűbb, letisztult megoldásokra, a jénai edény újra reflektorfénybe került. Sütni, tárolni, tálalni és újramelegíteni is lehet benne – mindezt egyetlen eszközzel, vegyszermentesen és stílusosan.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, miért éri meg beszerezni (vagy lecserélni) egy jó jénai edényt, hogyan válaszd ki a neked való méretet, és betekintést nyújtunk a jénai edények érdekes történetébe is.

Mi is az a jénai tál, és miben különbözik más edényektől?

A jénai tál boroszilikát üvegből készül, amely ellenáll a hőmérsékleti sokknak. Ez azt jelenti, hogy akár a hűtőből vagy fagyasztóból is mehet egyenesen a sütőbe anélkül, hogy megrepedne. Ezek az edények nem csak sütéshez, hanem tálaláshoz, tároláshoz és melegítéshez is kiválóak – ráadásul egészségbarát és környezetkímélő választások.

 

                                                 

 

Miért olyan népszerűek a jénai edények?

A jénai edények legnagyobb előnye, hogy rendkívül sokoldalúak és megbízhatóak. A boroszilikát üvegnek köszönhetően kiválóan ellenállnak a hőmérsékleti ingadozásoknak, így a hűtőből vagy akár a fagyasztóból is betehetők közvetlenül a forró sütőbe anélkül, hogy megrepednének. Emellett teljesen semleges anyagból készülnek: nem szívják magukba az ételek szagát vagy ízét, és nem bocsátanak ki semmilyen káros vegyületet, ezért ideálisak érzékenyebb étrendet követők vagy kisgyermekes családok számára is.

 

                                         

 

Az üveg sima, zárt felülete higiénikus és rendkívül könnyen tisztítható – a legtöbb jénai edény mosogatógépben is bátran mosható. Mivel az anyaga karcálló és nem színeződik el, hosszú évekig megőrzi esztétikus megjelenését, ami a tálalás során is előny. Az átlátszó kivitelnek köszönhetően sütés közben is könnyen követhetjük az étel alakulását, ráadásul az elegáns formák miatt az elkészült fogást akár közvetlenül az asztalra is tálalhatjuk benne.

A jénai edény tehát nemcsak egy praktikus sütőedény, hanem egy stílusos és időtálló konyhai eszköz is – ami egy jól megválasztott méretben szinte minden háztartásban nélkülözhetetlen.

 

                                         

 

Milyen méretű jénai tálat válassz?

Webáruházunkban számos formában és méretben találsz hőálló jénai edényeket. Íme egy gyors útmutató:

Méret      Ideális felhasználás          Előny
0,5–1,5 liter     Köretek, egyadagos ételek, desszertek        Kis adag, gyors átsülés
1,5–2,5 liter     Rakott ételek, kisebb húsos fogások        Univerzális, mindennapi
3 liter felett     Sült húsok, nagy családi ebédek, kenyérsütésre is        Egyszerre nagy mennyiség készíthető

Sok modell fedővel vagy füllel is rendelkezik, ami tovább növeli a kényelmet.

 

Tudtad? – A jénai edény története

Bár ma már mindenki „jénainak” hívja a hőálló üvegedényt, az első ilyen konyhai eszközt 1915-ben készítették el az Egyesült Államokban. A Corning Glass Works mérnökeinek ötletéből született meg a háztartási boroszilikát üveg (3. kép: nyers boroszilikát üvegtömb) edény, amelyet hamarosan Pyrex (2. kép: az első Pyrex mértékjeles kancsó) néven dobtak piacra. Az ötlet onnan jött, hogy Dr Jesse T. Littleton (1.kép) felesége süteményt sütött egy vágott laborüvegben – és az meglepően jól bírta.

 

                                                                                       

 

A „jénai” név azonban a németországi Jena városára utal, ahol már az 1880-as években gyártottak hőálló üvegeket tudományos célokra. A Schott & Gen. nevű gyár volt e technológia úttörője. Bár a magyar háztartásokba főként a német edények jutottak el, később a név minden hasonló üvegedényre ráragadt – ma már függetlenül a márkától vagy a származási helytől.

A hőálló jénai edény egy sokoldalú, megbízható és esztétikus darab, amely megkönnyíti a főzést, sütést, tárolást és tálalást is. Ha még nincs otthon legalább egy, itt az ideje beszerezni – és ha van már, egy másik méret vagy forma biztosan jól jön majd a következő családi ebédnél.

Kínálatunkban kiváló minőségű jénai tálakat találsz – akár fedővel, ovális vagy kerek formában, többféle méretben. A részletes termékleírások és vásárlói vélemények segítenek eligazodni a választásban.

Nézd meg a kínálatot: Hőálló jénai edények – Gasztrozoli.hu

 

Dr. J.T. Littleton képének forrása: https://www.corning.com/worldwide/en/innovation/culture-of-innovation/legendary-scientists-littleton.html
Pyrex mértékjeles kancsó képének forrása: https://pyrex.cmog.org/content/experiments-pyrex
Nyers boroszilikát tömbök: https://www.pgo-online.com/intl/pyrex.html