A webáruházunk zárva tart. A beérkező rendelések feldolgozását 2025 janár 6-án tudjuk elkezdeni.

Kérdése van? Hívjon minket! +36704029085

Regisztrálj most, és válassz értékes ajándékot a rendelésed mellé!

Blog

Vasserpenyők kiégetése, beavatása

2024.09.23 09:36
Vasserpenyők kiégetése, beavatása

Modern, gyors vas serpenyő kiégetése: A francia gyártónk (de Buyer) ajánlata szerint mossuk el a vas serpenyőt a használati útmutató szerint.

 
 

Modern, gyors vas serpenyő kiégetése:


A francia gyártónk (de Buyer) ajánlata szerint mossuk el a vas serpenyőt a használati útmutató szerint. (A de Buyer MINERAL B sorozatról, kis meleg vizes áztatás után le kell sikálni a méhviasz védelmet.) Tegyünk pár mm magas hőbírású zsiradékot a vas edénybe/serpenyőbe. Melegítsük fel fokozatosan, majd szép lassan hevítsük, míg a serpenyőben az olaj elkezd „csíkozni” vagy mozogni-fodrozódni, azaz forrni, akár kicsit füstölni, ha nem zavar a füst, vagy esetleg kültéren vagyunk. (Nem feltétele a füstöltetés.) Ekkor zárjuk le a hőforrást, hagyjuk kihűlni a serpenyőben lévő olajat, majd öntsük ki és töröljük szárazra a vas serpenyőt egy papírtörlővel.

Készen van!

Klasszikus, régimódi kiégetés:


Ezt a módszert a TURK, német gyártónk ajánlja. Ez kb. 40 perces munka, amikor kialakul egy igazi, baráti viszony köztünk és a serpenyőnk között, ugyanis a gyártást követően, elsőként, üzembe helyezhetjük…

A helyes eljárás:

1. a vas serpenyőt mossuk el meleg vízben, kézzel, mosogatószerrel, alaposan, hogy minden (pl. viasz, zsír, szennyeződés) lejöjjön róla

2. Töröljük szárazra

3. Tegyük a tűzhelyre, és mérettől függően tegyünk bele bőven olajat, krumpli héjat és sok sót úgy, hogy kb. félig legyen a serpenyő

4. lassan melegítsük ezt a serpenyőben, egy idő után szépen megpirul, majd lassan elfeketedik a krumpli és a só is

5. amikor elkezd feketedni, zárjuk le a hőforrást, és lehetőleg tegyük ki a szabadba, mert a vas tartja a hőt és füstölhet a megfeketedett anyag

6. hagyjuk kihűlni, öblítsük el tiszta vízzel a serpenyőt (vegyszert ne használjunk) és szárazra törölés után egy kis olajat használva töröljük ki papírtörlővel (akár mindenhol)

7. A  serpenyőnk innentől kezdve kész van. Tudni kell, hogy minden használat után jobb lesz a tapadásmentessége, majd lassan elfeketedik a vas serpenyő

Karbantartás:


Ne feledkezzünk meg a karbantartásról!
A tapadásmentes serpenyőt hamar elronthatjuk mosogatószerrel, vízben áztatással stb.! Tilos mosogatógépbe rakni. A ráégetett tapadásmentesség megőrzése nagyon fontos ugyanúgy, mint a rozsda távol tartása. Ezért az alábbi kis gondoskodásról ne feledkezzünk meg egyetlen használat után sem, cserébe nem kell évente újabbnál újabb serpenyőkre elkölteni a  pénzünket:

1. használat után ha van lerakódott szennyeződés kaparjuk fel bármivel, vagy tiszta, langyos vízzel mossuk el

2. töröljük szárazra és cseppentsünk bele olajat,  töröljük ki papírtörlővel, majd mehet a helyére

(Földi László séf ajánlása, tapasztalatai alapján)

[product_category category="vasserpenyok" per_page="8" columns="4" orderby="price" order="desc"]