Kérdése van? Hívjon minket! +36704029085

Regisztrált vásárlóinknak azonnali kedvezmény!

Blog

A csokoládétorta napja -Január 27

Gasztro Zoli
2025.01.14 12:54
A csokoládétorta napja -Január 27

A csokoládétorta népszerűségét az íze, az univerzalitása és az érzelmi hatása magyarázza. A csokoládé gazdag, édes, és mély ízvilága sokak kedvence, míg a torta állaga és variálhatósága különböző alkalmakhoz is tökéletes. Ünnepi eseményeken, születésnapokon és különleges alkalmakon szinte mindig megállja a helyét, emellett pedig érzelmi komfortot is nyújt, ami hozzájárul az élvezethez.  Január 27-ét sok helyen a csokoládétorta napjaként ünneplik, bár ennek eredete nem egyértelműen dokumentált. Az ilyen "ételeknek szentelt napok" gyakran az adott édesség népszerűsítésére, a gasztronómia ünneplésére vagy egy különleges történelmi eseményhez kapcsolódva jönnek létre.

Az első csokoládétorta pontos eredete nem teljesen egyértelmű, mivel a csokoládé és a sütés története hosszú időre nyúlik vissza, és az első csokoládétorta elkészítése nem egy konkrét személyhez köthető. Azonban néhány kulcsfontosságú történelmi esemény hozzájárult a csokoládétorta kialakulásához:

Csokoládé Európába érkezése: A kakaót a 16. században hozták Európába az aztékoktól és a majáktól. Kezdetben italokhoz használták, de később beépült a sütésbe. 

kakobab.jpg  forro-kakao.jpg

18–19. század – Cukrászati fejlődés: A csokoládé süteményekben való felhasználása a 18. század végén és a 19. század elején kezdett terjedni, amikor a cukrászat technikái fejlődtek, és a kakaópor elérhetőbbé vált.

Sachertorte (1832): A legismertebb történelmi csokoládétorta a Sachertorte, amelyet 1832-ben Franz Sacher készített Bécsben. Bár nem ez az első csokoládétorta, ez az egyik legismertebb és legikonikusabb csokoládés sütemény a történelemben. 

Franz_Sacher.jpg  sacher-torta.jpg

Milyen a tökéletes csokoládétorta?

 

Az igazán finom csokoládétorta minden rétegében a csokoládé gazdag, intenzív ízét hordozza, miközben az összetevők harmóniája és az elkészítés gondossága emeli ki a többi desszert közül. Az alapja egy szaftos, mély ízű csokoládépiskóta, amely omlós és nedves állagával minden falattal kényeztet. A töltelék egy gazdag, krémes csokoládékrém, amely lehet ganache ("gánás" /ɡɑːˈnɑːʃ/, gazdag, krémes, csokoládéalapú keverék, amelyet általában csokoládé és tejszín összeolvasztásával készítenek), trüffelkrém vagy vajkrém alapú, de mindenképp lágyan olvad a szájban, és még inkább kiemeli a csokoládé intenzitását.

A krém és a piskóta textúrája tökéletesen kiegészíti egymást: a piskóta kissé levegős, mégis tartalmas, míg a krém sima és selymes. A tortát egy csillogó, sima csokoládémáz borítja, amely nemcsak vizuálisan lenyűgöző, hanem enyhe roppanósságával izgalmas texturális kontrasztot is nyújt. Az egész torta ízvilága mély és gazdag, de nem túlságosan édes, inkább elegánsan kiegyensúlyozott, hogy minden falatban a csokoládé legyen a főszereplő.

Spatulak-tesztakaparok.jpg

Az igazán finom csokoládétorta elkészítéséhez elengedhetetlenek a kiváló minőségű alapanyagok: magas kakaótartalmú csokoládé, friss vaj, tejszín és gondosan válogatott liszt. Egy ilyen torta nemcsak ízében, hanem küllemében is tökéletes: a csillogó máz, az ízléses díszítés és a rétegek precízsége olyan desszertet eredményez, amely minden alkalomhoz méltó, és garantáltan lenyűgözi a csokoládé szerelmeseit.

csokolade-temperalo-analog-15-l-2-4226135-cm-meltinchoc.jpg lisztszita-4-kiveheto-haloval-atm.21-cm-rozsdamentes.jpg virag-dekor-diszito-csokoladeforma-chasil34-390290-mm-szilikonszonyeg.jpg Cukraszati-dekoralo-lapok-es-levalaszto-szalagok.jpg 

A minőségi alapanyagokon kívül ugyanolyan fontosak az eszközök. Egy isteni finom csokoládétorta elkészítéséhez néhány csak konyhai eszközre van szükség, amelyek megkönnyítik a folyamatot és garantálják a tökéletes végeredményt.

digitalis-konyhamerleg-5-kg-mereshatar-uveglapos-fekete.jpg sima-hoallo-merces-kancso-10-literes-mertekjeles.jpg keverotal-05-liter-atm-16-cm-mag-5-cm-rozsdamentes.jpg habvero-8-szalas-30-cm-akasztoval.jpg

Elengedhetetlen egy mérleg vagy más mérőedény a pontos alapanyag-méréshez, valamint keverőtálak és egy habverő (kézi vagy elektromos) a tészta és krémek összeállításához. Egy kiváló minőségű sütőforma (például tapadásmentes vagy sütőpapírral bélelt fém sütőforma) biztosítja az egyenletes sütést, míg egy rács szükséges a torta megfelelő hűtéséhez. A csokoládé olvasztásához egy rozsdamentes keverőtálra (vagy csokoládé melegítőre) és szilikon vagy hőálló spatulára van szükség, amelyek segítenek a csokoládé krémes állagának elérésében. Az összeállításhoz hasznos egy forgatható tortaállvány és simító spatula vagy kenőkés, hogy a rétegek és a bevonat tökéletesen egyenletesek legyenek.

tortaforma-kerek-csatos-24-cm-de-buyer-tapadasmentes.jpg tortaforma-csatos-2273-cm-0179.jpg sutopapir-6040-cm-szilikon-500-lap-csomag.jpg sutoracs-labakkal-kerek-28-cm-rozsdamentes.jpg 

 A díszítéshez egy habzsák díszítőcsövekkel és különböző dekoráló eszközök és csokoládédísz készítők kreatív lehetőségeket nyújtanak. Ezek az eszközök nemcsak precíziós munkát tesznek lehetővé, hanem segítenek abban, hogy a csokoládétorta ne csak finom, hanem látványos is legyen.

tortaallvany-forgathato-30-cm-aluminium.jpg kenokes-muanyag-nyelu-352032-cm.jpg dekorcso-8-mm-rozsdamentes-2013.jpg tortadiszito-ceruza-15-cm-delicia.jpg

Válogasson termékeink közül és készítsen egy finom csokoládétortát a Csokoládétorta Napján!

Franz Sacher és a Sacher-torta képének forrása: Internet