Mi sül ki ebből?- A grillezés eszközei és ami mögöttük van

Igen, tudom. Mi magyarok szalonnát sütünk. Vagy bográcsozunk. Nincs "barbecue -szombat" vagy "raclette - hétvége". A 20. század második feléig a grillezés fogalma is szinte ismeretlen volt, részben mert az ehhez szükséges faszenet jórészt fűtésre használták, részben mert ott volt nekünk piknik hangulatnak és nyílt tűzön való sütögetésnek a bográcsozás és a tárcsán sütés. Ez utóbbi tekinthető kvázi a ma ismert grillezés - legyen az faszenes vagy elektromos kontaktgrill - ősének: fűszeres hús sül parázs fölött. Azóta eltelt jó pár év és a parázson sült húsok a reneszánszukat élik: gasztrobloggerek, profi séfek, amatőr hobbiszakácsok árasztanak el minket finomabbnál finomabb grillpácokkal, kézműves húsokkal, füstölési technikákkal. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen ma már nemcsak a szabadban, faszenen, vagy elektromos grillsütőn, de akár otthon, a tűzhelyen is grillezhetünk. Most az is kiderül, miben érdemes.
Süssünk, süssünk valamiben.... !
"Barátok, hosszú esték, finom falatok? Igen! Itt a grillszezon!" Imádunk grillezni, mindenféle finomságot füstösen sütni. Szabadban a sütögetés lehetőségeinek tárháza szinte végtelen: végy egy jó grillsütőt és a többi szinte már megy magától. Társasházban élők számára azonban a helyzet kicsit bonyolultabb, hiszen egyik szomszéd sem díjazná, ha az erkélyen állnánk neki "füstölni". ( Arról nem is beszélve, hogy ez nemcsak tűzveszélyes, de még tilos is! ) Akkor mi marad hát eme kulináris élvezetek zárt térben élő kedvelőinek? Dobpergést kérek: a grillserpenyő! A szabadtér varázsát kivéve minden téren ugyanolyan tökéletes grill-élményt produkálhatunk vele, mint egy faszén tüzelésű grillsütővel. Nézzük hát, melyek az igazán jó grillserpenyő ismérvei!
Grillserpenyőt, de mi alapján?
A jó minőségű grillserpenyő ismérvei közé tartozik, hogy minőségi anyagból készül (öntöttvas, vas, esetleg rozsdamentes acél), a barázdált felület, a magas hőtűrés, a masszív kivitel, a serpenyő mérete és formája.
Öntöttvas serpenyő - grillezés mesterfokon
Az öntöttvas grillserpenyő tökéletes megoldás, ha nincs lehetőség nyílt tűzön (parázson!!!) megsütni a vacsorának valót. Az öntöttvas serpenyőt első használat előtt mindneképpen "ki kell égetni", be kell avatni. Ezt angolul seasoning - nek nevezzük. Korábbi blogbejegyzésünkben már olvashattatok róla. Ezenfelül, az öntöttvas serpenyő barázdái tökéletes grillcsíkokat képeznek. Extrém magas hőmérsékleten is használhatóak, többféle méretben és formában is kaphatóak - nagyobb méretű szögletes serpenyőben például többféle ételt süthetünk egyszerre. Vastag és masszív (elég kivenni a szekrényből.... ), így nem deformálódik használat közben. Summa summárum, az öntöttvas serpenyő a grillserpenyők csimborasszója! Persze hasonlóan tökéletes eredményt érhetünk el hagyományos vasserpenyővel.
A Bio Stone bevonat is jó választás lehet, bár inkább alacsonyabb hőfokot igénylő grill - ételeknek. Ez amolyan fitnesz-grillezés: a természetes, kő hatású bevonat nem engedi az ételt letapadni, még ha zsíradék nélkül vagy csak minimális zsiradékkal használjuk. Egyetlen hátránya, hogy az alja nem bordázott, így a klasszikus grill csíkok ebben a serpenyőben elmaradnak.
Rozsdamentes acél serpenyőt viszont nem ajánlunk grillezéshez. Bár könnyebb tisztán tartani, mint vasból készült társait, azon a magas hőmérsékleten, amelyen grillezni szükséges, nem használható, ugyanis nagyon könnyen deformálódhat. Főleg, ha nem a legjobb minőségű ötvözet.
De mire is jók a bordák a grillserpenyő alján - a látványos grillmintázaton kívül?
Kismillió oka van annak, hogy a grillserpenyők alja nem egyenletes (kevés kivételtől eltekintve), hanem "hepe-hupás" : ezek a barázdák érintkeznek közvetlenül az ételekkel, így a húsok, zöldségek felületén kialakul a barnára sült csík. Amikor a hús sisteregve találkozik a forró grillserpenyő bordáival, az nem csak látvány – az illatokból már sejteni lehet, hogy valami jó készül. Ez nem varázslat, hanem a Maillard-reakció nevű tudományos csoda, amit leegyszerűsítve úgy képzelhetsz el, mint a sült finomságok „ízfelelőse”. A hő hatására a húsban lévő fehérjék és természetes cukrok összefognak, és együtt alkotják azt a pörkölt, füstös, pirult ízt, amitől minden falat olyan, mintha egy nyári grillpartin lennél – akár a konyhádban is.
Ezen kívül, a barázdák elvezetik a fölösleges zsírt és egyéb nedvességet, így a hús nem fő a saját levében, mint a hagyományos serpenyőkben, hanem sül a. Ráadásul ha valóban tisztességes hőfokra lett az a serpenyő előmelegítve, akkor hús szaftos marad és nem cipőtalp lesz belőle a sütés végére. A barázdák ugyanis segítenek abban is, hogy egyenletesebben süljön az étel. Bátran állíthatjuk, hogy a barázdák a grillserpenyő lelke.
Milyen eszköz jöhet még jól a(z otthoni) grillezéshez?
Étel-képek forrása: Pinterest