Kérdése van? Hívjon minket! +36704029085

Regisztrált vásárlóinknak azonnali kedvezmény!

Blog

Tiramisu Világnap március 21 - Felemelő olasz desszert!

Gasztro Zoli
Tiramisu Világnap március 21 - Felemelő olasz desszert!

Az olasz tiramisu szó jelentése: "emelj fel" vagy "dobj fel" (tirami su). Ez utal arra, hogy a desszert frissítő, élénkítő hatású, főként a benne lévő kávé és kakaó miatt.

Az első "feldobós édesség" világnapot (Tiramisu Day) 2017. március 21-én ünnepelték, tehát viszonylag fiatal világnapról beszélünk.  Az eseményt az olasz gasztronómiai szakíró és séf páros, Clara és Gigi Padovani kezdeményezték. A Padovani házaspár egyben a tiramisu történetének kutatói is. 

Honnan ered a tiramisu? 

A tiramisu eredete igazi gasztronómiai rejtély, amelyet több olasz régió is magáénak tart. A legelfogadottabb verzió szerint a desszert Veneto tartományból, azon belül is Treviso városából származik, ahol az 1960-as években egy helyi étterem, a Le Beccherie szakácsai alkották meg.

 Az elnevezés – amely olaszul annyit jelent, hogy "dobj fel" vagy "emelj fel" – a desszert frissítő, energiát adó hatására utal, hiszen a benne lévő kávé és cukor élénkítő kombinációja azonnal feldobja a fogyasztót. Bár egyes legendák szerint a tiramisu már a 17. században is létezett, az első hiteles recept csak a 20. század második felében jelent meg.

Azóta világszerte az egyik legkedveltebb olasz édességgé vált, amelynek számtalan változata létezik, az eredetitől egészen a modern, alkoholos vagy gyümölcsös variációkig.

Na és a világnap?

clara-es-gigi-padovani-es-a-tiramisu.jpg                                tiramisu-konyv.jpg

 

Minden évben március 21-én ünnepeljük a Tiramisu világnapját, amelyet 2017-ben hívott életre Clara és Gigi Padovani, az olasz gasztronómia neves kutató- író párosa. Ez a nap tökéletes alkalom arra, hogy megemlékezzünk erről az ikonikus desszertről, amely világszerte meghódította az édesszájúak szívét. A Tiramisu világnapja nemcsak a klasszikus recept népszerűsítéséről szól, hanem lehetőséget ad arra is, hogy új ízkombinációkat fedezzünk fel – legyen szó gyümölcsös, alkoholos vagy akár vegán változatokról. Ilyenkor számos étterem és cukrászda különleges ajánlatokkal készül, a tiramisu-rajongók pedig otthon is kísérletezhetnek a tökéletes recepttel. Ha te is szereted ezt a krémes, kávés finomságot, nincs is jobb módja az ünneplésnek, mint egy frissen készült házi tiramisuval kényeztetni magad!

Clara és Gigi Padovani a „Tiramisù: Storia, curiosità, interpretazioni del dolce italiano più amato” (Tiramisu: Történet, érdekességek és az olaszok legkedveltebb desszertjének variációi”- magyar fordításban nem jelent meg) című könyvükben foglalkoznak részletesen a tiramisu történetével. A 2016-ban megjelent mű a desszert eredetét, kulturális jelentőségét és különböző variációit mutatja be, valamint hiteles dokumentumokkal és interjúkkal támasztja alá annak Veneto tartományhoz köthető eredetét.

 

Milyen konyhai eszközökre van szükséged a tökéletes tiramisu elkészítéséhez?

Az egyik legkedveltebb olasz desszertet szerencsére otthon is könnyedén elkészíthetjük. Ahhoz, hogy igazán krémes és ízletes legyen, nemcsak a minőségi alapanyagok számítanak, hanem a megfelelő konyhai eszközök is. Ha szeretnénk, hogy a végeredmény profi legyen, érdemes előkészíteni a következő kellékeket:

Alapvető eszközök a tiramisuhoz

Elsőként szükségünk lesz egy keverőtálra, amelyben a mascarpone krémet és a tojásos keveréket összedolgozod. A krém tökéletes állagának eléréséhez ajánlott egy habverő vagy elektromos mixer, hiszen a tojássárgáját és a cukrot alaposan fel kell habosítani, valamint a tojásfehérjét vagy tejszínt kemény habbá kell verni. A krém összeállításához egy spatula vagy fakanál is jól jön.

 

rozsdamentes-keverotal-eros-falu-kupos-kialakitas-10-literes-16-7-cm.jpg  empilable-sorolhato-uvegtal-6-liter-29-cm.jpg  habvero-12szalas.jpg  fakanal-5-cm-es-kerek-fejjel-30-cm-hosszu-nemet-minoseg.jpg   szilikon-kenoecset-26-cm-let-s-cook.jpg  spatula-25-cm-szilikon.jpg  habvero-12-szalas-35-cm-akaszthato.jpg

 

Mivel a tiramisu egyik fő ízjegyét a kávé adja, egy kávéfőző vagy eszpresszógép elengedhetetlen a megfelelően erős kávé elkészítéséhez. A rétegezéshez érdemes egy lapos edényt vagy tálat használni, amelyben kényelmesen elférnek a kávéba mártott babapiskóták. A desszert koronáját a kakaópor adja, amelynek egyenletes szórásához egy szűrő vagy porcukorszóró lesz a legjobb segítség.

 

Mom-kavefozo-2-4adagos.jpg       fahej-kakaoszoro-13-7cm-15mm-perforacio-rozsdamentes-de-buyer.jpg        hoallo-jenai-tal-fedovel-07-liter-03-liter.jpg         porcukorszoro-104-cm-rozsdamentes.jpg       teaszuro.jpg  

 

További hasznos eszközök

Bár a fenti eszközök nélkülözhetetlenek, néhány extra kellék megkönnyítheti a munkát. Egy mérleg vagy mérőpohár segít az alapanyagok pontos kimérésében, hogy minden arány tökéletes legyen. Kis csipesszel vagy kanállal könnyebb a babapiskótát kávéba mártogatni, így elkerülhetjük, hogy szétázzanak.

 

cukorcsipesz-11-2-cm-rozsdamentes.jpg     merokancso-2-l-atlatszo-skala-polipropilen.jpg     meropohar-szett-de-buyer-rozsdamentes.jpg   rozsdamentes-11-cm-es-cukorcsipesz-tartos-es-praktikus-konyhai-eszkoz.jpg    sima-hoallo-merces-kancso-05-literes-mertekjeles.jpg      szilikon-kanal-27-cm-let-s-cook.jpgdigitalis-fem-konyhamerleg-10-kg-mereshatar.jpg  

 

Tálalás: pohárdesszert vagy szeletelhető változat?

Ha igazán látványosan szeretnénk tálalni a tiramisut, kétféle módszer közül választhatunk. A hagyományos, szeletelhető verzióhoz egy szögletes üvegtál az ideális, amelyben szépen kirajzolódnak a rétegek. Ha pedig egyedibb és elegánsabb megoldásra vágysz, készítheted desszert tégelyekbe, így minden adag tökéletesen mutat az asztalon.

 

cone-165-ml-es-poharkrem-desszert-tegely-9075-mm.jpg   sima-hoallo-jenai-tal-szogletes-52-literes-368-32-75cm.jpg   japan-47-ml-es-poharkrem-desszert-tegely-4243-mm.jpg   kubito-poharkrem-desszertegely-210-ml-es-838349-mm-polikarbonat.jpg   hoallo-jenai-tal-fedovel-32-liter-szogletes-22-liter.jpg   cup-90-ml-es-poharkrem-desszert-tegely-6555-mm.jpg   classic-90-ml-es-poharkrem-desszert-tegely-5065-mm.jpg

 

Most már tudod, milyen eszközökkel érdemes nekivágni ennek a mennyei olasz finomságnak. Ha megvan minden kellék, nincs más hátra, mint hogy nekiláss a saját, házi tiramisud elkészítésének!  Buon appetito!

 

 

Clara és Gigi Padovani könyvborítójának forrása: https://www.amazon.com/Tiramis%C3%B9-Storia-curiosit%C3%A0-interpretazioni-italiano/dp/8809824482
A Padovani házaspár képének forrása: https://www.claragigipadovani.com/tiramisu/gli-autori/