Bármennyire is furcsának tűnik ma már, korábban nem használtak az emberek evőeszközöket.
Mondhatni, a kezünk volt az első evőeszközünk.
Az evőeszközök a megjelenésüket követően eleinte inkább az értékük miatt voltak jelen, – leginkább a
nemesi családokban, – mintsem a funkcionalitásuk miatt. Ekkor még leginkább ezüstből készültek és
értékállóságuk miatt gyakori ajándéknak számítottak esküvők, születésnapok alkalmával.
Kimondottan étkezési funkcióra alig ezer éve használjuk az evőeszközöket, együttesen (kanál, kés,
villa) pedig még ennél is kevesebb ideje a terített asztalunk részei.
Az ételeink állaga volt az, ami megkívánta a különböző evőeszközök kialakulását. Megjelenésüket
tekintve a kés volt a legkorábban ismert, melyet a kanál követett, legvégül pedig a villa is elterjedt.
Ma már elengedhetetlen részét képezik a mindennapi étkezéseinknek.
Kés
A kés formája a megjelenésétől számítva nagyon keveset változott.
Mivel a villa még nem volt ismert, ezért a pengék általában hegyes végűek voltak, hogy a feldarabolt
ételt a hegyére szúrva a szájukhoz emelhessék elődeink.
Azok a kések, melyek értéket képviseltek, jó minőségű pengével készültek. Nyelüket ezüstből, vagy
aranyozott ezüstből készítették és drágakövekkel rakták ki. De a hétköznapokon használt kések
nyelét fából, szaruból, vagy csontból készítették.
Ma már inkább az evőeszközök formájában vannak eltérések. Általában rozsdamentes acélból
készítik őket.
A legelterjedtebb anyag a 18/10-es, melyből a 18 a króm tartalom százalékát jelenti, a 10 pedig a
nikkel tartalmát százalékban kifejezve.
A króm a rozsdamentességért felel, míg a nikkel a savállóság érdekében kerül az ötvözetbe.
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Kanál
Az evőeszközök közül a kanál terjedt el másodjára.
A kezdetekkor még fából készítették. Később, a késekhez hasonlóan ezüstből, manapság pedig a
korábban említett rozsdamentes acél ötvözetből.
Alakját tekintve sokat változott, míg végül elnyerte a ma is ismert formáját.
Azt gondolnánk, hogy a levesek elterjedésével alakult ki a kanál, de az igazság az, hogy évszázadokkal
előtte ismert volt már. Inkább szószok és kásaételek fogyasztásához használták kezdetben a kanalat.
Rozsdamentes evőeszközök
rendelhető
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Villa
A villát, akárcsak a kést először az ételek elkészítésének során használták, valamint a tálaláskor. Ma
ezt a típust nevezzük tálalóvillának, vagy szervírozóvillának.
Valamivel később fedezték csak fel, hogy az étkezéshez is tudják használni, a falatok elfogyasztásakor.
Igaz, hogy eleinte igencsak mókás látványt nyújtott a villával történő ügyetlenkedés, végül mégis
hasznosnak bizonyult ez az evőeszköz is és máig szerves része a mindennapjainknak.
Feltehetően a higiénia iránti igény is közrejátszott az evőeszközeink kialakulásában
A villa megjelenésével alakult át a kés formája, valamint funkciója és terjedt el a kanál-villa-kés
együttes megjelenése a terítéknél (couvert). (Érdekesség, hogy a kés volt a legkorábban ismert,
azonban a teríték részeként mégis ez került fel utoljára.)
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Rozsdamentes evőeszközök
rendelhető
Rozsdamentes evőeszközök
készleten
Evőeszközök fajtái
Az összetartozó evőeszközök együttes megnevezése a váltás.
A leggyakrabban használt típus az evő-sor :
- evőkanál
- evővilla
- evőkés
Beszélhetünk még desszert-sorról:
- desszertkanál
- desszertvilla
- desszertkés
Szintén összeillőek:
- halvilla
- halkés
Ezen kívül:
- teáskanál
- mokkáskanál
- fagylaltkanál
- süteményes villa
- steak kés
- csigavilla
- gyümölcsvilla
- gyümölcskés
- koktélkanál
Tálaláshoz:
- merőkanál
- tálalókanál/szervírozókanál
- tálalóvilla/szervírozóvilla
- szervírozó halvilla
- szervírozó halkés
- tortalapát