GN edények, gastronorm edények

GN edények a konyhákban és az éttermekben gyakran használt konyhai felszerelések, amelyeket a különböző ételek tárolására, előkészítésére és szállítására használnak. A “GN” az ún. Gastronorm szabványú edények rövidítése. A  Gastronorm edények a nemzetközi vendéglátásban széles körben használt méreti szabványok alapján készülnek, így biztosítva az egységesített és cserélhető használatot a különböző konyhai berendezésekben és eszközökben.

A GN edények általában rozsdamentes acélból vagy más tartós anyagból készülnek, és lehetővé teszik az ételek hatékony és szervezett kezelését a konyhában. Főbb jellemzői közé tartozik az egységes méret, hiszen a GN edény méretek úgy lettek kialakítva, hogy könnyen illeszkedjenek a különböző konyhai eszközökhöz, mint például sütők, hűtőszekrények, melegentartók vagy salátabár edénytartók. Emellett a rugalmas használat miatt is ajánljuk a GN edényeket, mert különféle extra tartós anyagokból készülhetnek a kívánt alkalmazástól függően. Az ipari használatra tervezett nagykonyhai GN edények általában erős, tartós anyagokból készülnek, így ellenállnak a gyakori használatnak és a nagykonyhai munkaterhelésnek.

GN edény méretek

A GN edény méretek a hosszúság és a szélesség kombinációján alapulnak, és az edények magassága változó lehet. A szabványosításuknak köszönhetően konyhákban világszerte könnyen összehangolhatók különböző berendezésekkel és eszközökkel. Alább felsoroljuk a leggyakrabban használt GN edény méreteket:

  • GN 1/1: 530 mm x 325 mm
  • GN 2/1: 650 mm x 530 mm
  • GN 1/2: 325 mm x 265 mm
  • GN 1/3: 325 mm x 176 mm
  • GN 1/4: 265 mm x 162 mm
  • GN 1/6: 176 mm x 162 mm
  • GN 1/9: 108 mm x 176 mm
  • GN 2/3: 354 mm x 325 mm
  • GN 2/4: 530 mm x 162 mm

Ezen kívül vannak kisebb vagy egyedi méretű GN edények is, de a fenti méretek a legelterjedtebbek a nagykonyhai és vendéglátóipari környezetben. Ezen méretek mellett a GN edények mélysége is változhat. Gyakori mélységek a 20 mm-től egészen a 200 mm-ig terjednek, de a legtöbb edény 65 mm, 100 mm, 150 mm vagy 200 mm mélységű. Ezen szabványos méretek előnye, hogy lehetővé teszik az edények kompatibilis használatát különféle konyhai eszközökkel, például sütőkkel, hűtőkkel és ételmelegítő kocsikkal. Amenyniben bizonytalan a választásban, melyik GN edény stimmelne professzionális nagyüzemi konyhájába, kérjen díjmentes tanácsadást szakértőinktől!

GN edény típusok

A Gastronorm (GN) edények kifejezetten nagykonyhák számára készültek, és számos előnnyel rendelkeznek ebben a környezetben. A GN edények szabványos méretűek, ami azt jelenti, hogy könnyen illeszkednek a különféle konyhai berendezésekhez, mint például a sütőkhöz, hűtőszekrényekhez, ételmelegítőkhöz és buféasztalokhoz. Mivel a GN edény mérete és formája szabványosított, egymásra rakhatók és egymás mellett is jól illeszkednek, ezért a tárolásuk hatékony és helytakarékos. A Gastronorm edények különböző anyagokból készülnek, így alkalmazhatók sütésre, főzésre, tálalásra, hűtésre és fagyasztásra egyaránt. Az is fontos szempont a nagykonyhai munka hatékonyságánál, hogy a Gastronorm szabványnak megfelelő edények egyszerű kialakításuk miatt könnyen tisztíthatók és karbantarthatók, ami elengedhetetlen egy nagykonyhai környezetben, ahol a tisztaság és a higiénia elsődleges fontosságú. A nagykonyhai GN edények tervezésekor azt is figyelembe vették, hogy az ételek egyenletesen melegedjenek át vagy hűljenek le, így garantálva az étel minőségét és biztonságát. Tálaláskor az azonos méretű és stílusú GN edények elegáns és rendezett megjelenést kölcsönöznek a buféasztaloknak vagy a szervírozó állomásoknak. A GN edényeket tehát kétségkívül nagykonyhákban való felhasználása terveztek, így optimalizálják a helykihasználást, az időt, az energiát és a munkaerőt, miközben javítják az étel minőségét és prezentációját.

A Gastronorm (GN) edények számos anyagból készülhetnek, és az anyaguk függvényében különböző alkalmazásokban használják őket. A rozsdamentes GN edények a leggyakoribbak a nagyüzemi konyhákban, mivel a rozsdamentes acél ellenáll a korróziónak, tartós, higiénikus és könnyen tisztítható. Kiválóan alkalmasak meleg és hideg ételek tárolására, sütésre és tálalásra egyaránt. A polipropilén GN edények nagyon ellenállók a vegyi anyagoknak, és a hűtéshez vagy a fagyasztáshoz ideálisak, mivel a polipropilén nagyon alacsony hőmérsékleteken is ellenálló. A műanyag GN edény sokféle edénytípust jelölhet, és általában hideg ételek tárolására használják őket, például salátákhoz vagy hűtött termékekhez. Nem minden műanyag edény alkalmas magas hőmérsékleten történő használatra vagy a mikrohullámú sütőben történő felmelegítésre. Erről tájékozódjon a termékleírásból vagy kérdezze szakértő ügyfélszolgálatunkat! A porcelán GN edények kiválóak a tálaláshoz, mivel esztétikailag vonzóak és megtartják az ételek hőjét. Gyakran használják őket büféasztaloknál vagy catering rendezvényeken. Az üveg GN edények fontos előnye, hogy hőállóak és kiválóan alkalmasak sütésre. Emellett átlátszóak, így a konyhai személyzet könnyen láthatja a tartalmukat anélkül, hogy felnyitná őket. A GN edények kiválasztásakor fontos figyelembe venni a tervezett felhasználásukat és a konyhai igényeket, hogy az adott anyag a lehető legjobban illeszkedjen az adott feladathoz. Amennyiben kérdése van a témában, forduljon hozzánk bizalommal!