Szent Márton nap

Szent Márton napját, amelyet november 11-én ünneplünk, Márton püspök, vagyis Szent Márton emlékére tartjuk, aki a IV. században élt, és a középkori Európa egyik legismertebb szentje lett. Az ünnep kialakulása a középkorra nyúlik vissza, amikor Márton napja fontos egyházi ünnepként jelent meg, és egyben a paraszti év lezárását, valamint az advent előtti utolsó lakomát is szimbolizálta.

Szent Márton története és legendája

Márton Szombathelyen (az egykori Savariában) született a IV. században, és fiatal katonaként szolgált a római hadseregben. Egy híres legenda szerint egy hideg téli napon egy koldussal találkozott, akinek odaadta köpenyének felét, hogy melegítse őt. Aznap éjszaka Jézus jelent meg álmában, a koldusnak ajándékozott köpeny felével. E látomás után döntött úgy, hogy kilép a hadseregből, és megkeresztelkedik. Végül püspökké szentelték, és a mai Franciaország területén, Tours városában szolgált.

A liba és Márton napja

A liba az ünnephez fűződő legismertebb jelkép, amelyhez több legenda is kapcsolódik:

  1. Lúdrejtek: Amikor a nép püspökké akarta szentelni Mártont, ő a szerénysége miatt elbújt egy libaólba, hogy elkerülje a megtiszteltetést. A libák azonban elárulták őt gágogásukkal, így a püspökké avatás mégis megtörtént.

  2. Lúdáldozat és étkezés: Márton napja a betakarítás végét, a gazdasági év zárását is jelentette, amely időpontban szokássá vált a gazdag lakomák tartása. A liba, mint könnyen tenyészthető baromfi, ilyenkor került az ünnepi asztalra, így vált Márton napjának jellegzetes fogásává.

Hagyományok és népszokások

Márton napjához számos szokás kapcsolódik, többek között a libából készült ételek fogyasztása (például libasült vagy libamájas étkek). A mondás szerint, “aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” Az újbor is ezen a napon kerül asztalra, mivel ekkorra érnek be a szőlőből készült első borok. Márton napját sok helyütt lampionos felvonulásokkal, vásárokkal és tűzijátékkal ünneplik, különösen Európa német nyelvű vidékein.

Szent Márton napja ma

Ma Márton napját különféle kulturális és vallási programokkal ünneplik, és a libalakoma és az újbor kóstolása máig szerves része az ünnepnek.

Márton napján a hagyományos libás fogások mellett sok finom és szezonális ételt lehet kínálni. Itt van néhány ötlet a liba mellé és köré:

1. Libaleves gazdagon

  • Készíts húsos libanyakból, szárnyból vagy combból gazdag húslevest zöldségekkel és házi csigatésztával. Ízesítheted lestyánnal vagy friss petrezselyemmel.

2. Ropogós libasült almával és rozmaringgal

  • Szent Márton nap

    Az egészben sült libához sült alma és rozmaring kitűnő kísérő lehet, hiszen az alma enyhén édes és savanykás íze remekül 

    kiegészíti a liba gazdag ízvilágát.

3. Libamájpástétom

  • Libamájból készült pástétom pirítóssal vagy friss, ropogós baguette-tel elegáns és ünnepi előétel. Kísérheted vörösboros zselével vagy savanykás gyümölcsökkel.

4. Sült lilakáposzta vagy párolt vöröskáposzta

  • Az édeskés, enyhén savanykás lilakáposzta remekül passzol a libához. Párolhatod almával, köménnyel és egy kis balzsamecettel.

5. Pirított burgonya és libazsírban sütött krumpli

  • Klasszikus köret libához a libazsírban sült, ropogós krumpli. Friss fűszerekkel, például kakukkfűvel vagy rozmaringgal ízesítheted.
Sütéshez ajánljuk

Újbor

Szent Márton nap

A Márton-napi libás fogásokhoz jól passzolnak a magyar borok, különösen a friss, új borok, amelyek kifejezetten az ünnephez kapcsoló

dnak. A liba gazdag, ízes húsához leginkább a könnyedebb vörösborok, esetleg tartalmasabb fehérborok és rosék illenek. Íme néhány hazai ajánlás:

Fehérborok

  1. Újbor Olaszrizling (Balaton-felvidék, Badacsony, Somló):

    • Az olaszrizling citrusos, enyhén mandulás ízvilága jól kiegészíti a libás ételek gazdag, zsírosabb ízeit. A badacsonyi vagy somlói újbor olaszrizlingek különösen frissek és élénk savakkal rendelkeznek.
  2. Újbor Irsai Olivér (Etyek-Buda, Pannonhalma):

    • Könnyed, virágos és gyümölcsös, ami a liba zsírjával jól harmonizál. Az Irsai Olivér frissítő gyümölcsössége különösen jól passzol a libasülthöz és a lilakápo

      sztához.

  3. Újbor Sauvignon Blanc (Mátra, Balaton):

    • A zöldfűszeres jegyekkel és citrusos savakkal rendelkező Sauvignon Blanc remek választás a liba fűszeres ízeinek kiemelésére.

Vörösborok

  1. Újbor Kékfrankos (Szekszárd, Eger, Villány):

    • A kékfrankos könnyed, gyümölcsös ízvilága, enyhe fűszeressége tökéletes választás a libához. Különösen jó, ha a libasült mellé gyümölcsös, meggyes ízekkel készül, mivel a kékfrankos ehhez harmonizál.
  2. Újbor Kadarka (Szekszárd):

    • A kadarka fűszeres, borsos karaktere könnyed vörösboros élményt nyújt, és jól illik a liba gazdag ízeihez. A szekszárdi újbor kadarka gyümölcsös és kellemes savakkal rendelkezik.

Rosék

  1. Újbor Rosé (Eger, Villány, Szekszárd):
    • A friss, gyümölcsös rosékat, például kékfrankosból vagy pinot noirból, gyakran szintén Márton-napra készítik el. Ezek a borok málnás, epres aromáikkal kellemes kiegészítést nyújtanak a liba és a köretek mellé.

Az újborok üdesége és gyümölcsössége szépen kiegyensúlyozza a liba gazdag ízeit, így a libás lakomán valóban fontos szerepet töltenek be.

Borokhoz ajánljuk

Desszertek a liba mellé:

Mézeskalácsos sült tök vagy sütőtökkrémleves

  • Édes sült tök mézzel és fűszerekkel vagy krémes sütőtökkrémleves remek, szezonális ízeket visz az asztalra. A tök édessége harmonizál a liba gazdag ízeivel.

Gesztenyés pite vagy sült gesztenye desszertként

  • Az őszi, ünnepi hangulatot tovább fokozhatod gesztenyés pitével vagy akár simán sült gesztenyével.

Lúdlábtorta

  • Itt egy klasszikus lúdláb torta recept, amely tartalmazza a csokoládés-kakaós piskótát, a tejszínes krémet és a meggyes tölteléket. Ez az édesség különleges alkalmakra tökéletes választás, különösen Szent Márton napjára.

Hozzávalók

Piskóta:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 csipet só

Krém:

  • 300 ml habtejszín (magas zsírtartalmú, pl. 30-35%)
  • 200 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

Töltelék:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt (kb. 300 g lecsepegtetve)

Csokoládé ganache (máz):

  • 100 g étcsokoládé
  • 50 ml tejszín
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés

  1. Piskóta elkészítése:

    • Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazd, lisztezd ki egy 24 cm-es tortaformát.
    • Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval.
    • A tojássárgájákat keverd habosra a cukorral, majd óvatosan forgasd bele a fehérjehabot.
    • Szitáld bele a lisztet és a kakaóport, és keverd össze óvatosan, hogy ne törjön össze.
    • Öntsd a masszát a tortaformába, és süsd 20-25 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta nem lesz. Hűtsd ki, majd vágd két lapra.
  2. Krém elkészítése:

    • A csokoládét olvaszd fel gőz felett, majd hagyd kicsit hűlni.
    • A habtejszínt verd kemény habbá a porcukorral és a vaníliás cukorral.
    • Óvatosan forgasd bele az olvasztott csokoládét, hogy egyenletes és krémes állagot kapj.
  3. Torta összeállítása:

    • Helyezd az alsó piskótalapot egy tálra, kend meg a krém felével, majd szórd rá a lecsepegtetett meggyet.
    • Helyezd rá a második piskótalapot, és kend meg a tetejét és oldalát a maradék csokoládékrémmel.
  4. Csokoládé ganache máz:

    • Melegítsd fel a tejszínt, majd add hozzá az étcsokoládét és a vajat. Keverd simára, amíg fényes és selymes nem lesz.
    • Öntsd a ganache-t a torta tetejére, és egyenletesen oszlasd el.
  5. Díszítés:

    • Tálalás előtt hagyd hűtőben pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt díszítheted tejszínhabbal és meggyel.

Jó étvágyat a lúdláb tortához!

Sütéshez ajánljuk