A koktélokról mindenkinek a színpompás, gyönyörűen dekorált, mesterien elkészített, mutatós kelyhekben, poharakban kínált nedű jut eszébe.
Nem is csoda, hiszen, hiszen a kellemes ízek és a szemet gyönyörködtető látvány vizuálisan is sokkal maradandóbbat alkot az emlékeinkben, mint más alkoholos ital.
Létezik alkoholos és alkoholmentes változat is, hogy mindenki számára élvezhető legyen a koktélok nyújtotta élmény egy összejövetelen, nyaralás során, vagy akár csak egy ital melletti baráti beszélgetés alkalmával.
A koktélok eredete nem tisztázott és a nevének jelentését is többféle elmélet övezi.
Az alkoholos ital ízét a különböző ízesítésű szirupok, méz, cukor, gyümölcslé, tej, tejszín, szódavíz és valamilyen fűszernövény, pl mentalevél keverékével teszik ízletesebbé, könnyebben fogyaszthatóvá.
Az összetételek a különböző italoknál, azok jellegzetességét elérve változóak.
Ma már az internet segítségével, akár otthon is elkészíthetőek ezek az ínyencségek. De lássuk be, nem elég a recept. Ahhoz, hogy elérjük azt a vonzó küllemet, amit ez az ital megkíván, rengeteg gyakorlásra van szükség az elkészítését illetően és különleges, kimondottan erre a célra kialakított kelyhekre, melyekben illő módon kínálhatjuk. Na és persze megfelelő minőségű alapanyagokra is.
Kalandos “életút” röviden:
A koktélokat az elérhető feljegyzések szerint a kezdetekkor égetett szeszek, víz, cukor és keserűk keveréke alkotta. Kicsivel később pedig már likőröket is felhasználtak hozzá.
1862-ben készült egy “útmutató”, amiben tíz koktél recept is szerepelt. Ezek gyomorkeserűt is tartalmaztak és már a “koktél” elnevezéssel lettek megkülönböztetve a többi italtól. Ez az “alap” a mai napig is változatlanul jelen van több, igen kedvelt koktél receptjében.
Az amerikai szesztilalom idején a könnyebben beszerezhető és előállítható whisky és gin szolgált a koktélok alapjául. Ebben az időben sokszor gyatra minőségű italokat tudtak beszerezni, melyek ízét elnyomta a koktélokba kevert többi, édes hozzávaló. Ekkoriban lett igazán népszerű ez a társasági ital.
Bár nem volt töretlen a koktélok sikere, a vodka megjelenésével, 1980-tól ismét előtérbe kerültek.
A 2000-es évektől ismét felvirágzott a koktélok kora és ettől kezdve a receptek sora is bővült és bővül az újabb ötletek alapján.
Kedvelt koktélok:
- Piña Colada
- Mojito
- Margarita
- Martini
- Mai Tai
- Aperol Spritz
- Manhattan
- Daiquiri
- Whiskey Sour
- Negroni
- Old Fashioned
- Sazerac
A koktélok szerelmesei bátran válogathatnak a szükséges eszközök, vagy akár a kelyhek közül weboldalunkról az alábbi linkekre kattintva:
https://gasztrozoli.hu/termekkategoria/bar-bufe/bar/
https://gasztrozoli.hu/termekkategoria/asztal-kultura/pohar/bar-poharak/